Sunday 20 September 2009

Weekend cooking madness

Vine toamna. Anotimpul ala in care deja incepi sa poti acumula cate cinci kilograme pe saptamana.
Eu sunt putin deraiata. Nu ma pot opri, si loc in frigider nu mai am.

Ieri planuisem vreo 8 feluri de bucatareala, noroc ca mi-am dat seama ca nu mai am unde sa le pun.
Ce s-a intamplat ieri (na, mami, idei):

1. Souvlaki: carne de miel facuta bucatele, marinata in multa lamaie, ulei de masline, usturoi si marar, sare si coaja de lamaie. A stat vreo 3 ore, trebuie sa stea undeva intre 2 ore si o zi. Pusa pe frigarui, se face ultra-rapid pe gratar (cateva minute pe fiecare parte).
Chestia se amesteca perfect cu:
2. Tzatziki (se contureaza un tipar? ieri am fost greci): iaurt cu usturoi, castravete maruntit, un pic de otet de mere, un pic de zahar si marar;
3. Lipie (asta a fost de la supermarket, mi-a fost lene, dar promit sa ma ocup si de asta candva) si
4. Salata greceasca (rosii, castraveti, masline, ceapa rosie, ulei de masline si lamaie + feta).

Asta a fost doar pranzul, pe la noua seara m-a lovit iar nebunia si am trantit doua placinte:
5. placinta cu urda (adica urda cu marar si sare + oua ca sa se lege) intre 2 straturi de aluat - cuptor 200 de grade, 30 de minute si:
6. tarta Tatin cu mere: intr-o oala de vreo 20 de centimetri diametru, unsa cu o gramada de unt, am pus cam 100 g de zahar, 2 batoane de scortisoara si unul de vanilie, despicat si dat in doua, sa cada miezul ala marunt si aromat. Peste ele au intrat 3 mere tari decojite, curatate de samburi si date in patru, cu partea rotunda in jos. La cuptor 200 de grade, 20 de minute. Le-am scos si am pus o foaie de aluat rotunda (taiata cu cutitul pe forma unei farfurii un pic mai mare decat cratita) peste mere, am inghesuit un pic foaia pe langa peretii cratitei si inapoi in cuptor, alte 20 de minute, aceeasi caldura. La sfarsit am pus o farfurie mare de tarta pe gura cratitei si am dat-o cu fundul in sus. In farfurie a cazut o tarta minunata, mai mult mere si mai putin aluat, plus ditamai portia de caramel aromat cu bobite fine de vanilie. Se arunca batoanele de scortisoara si vanilie, enjoy, e naucitor de buna.

Pe lista era si o portie de tapenade si una de ceva smac cu prune, dar deja era prea mult.

V-am zis ca-s nebuna... Azi:
7. Cartofi cu ceapa, smantana si usturoi, adica: juma de kil de smantana pus in tigaie, in care si-au lasat zeama doua cepe albe si vreo 5-6 catei de usturoi, toate foarte maruntite, cu sare si piper (vreo 10 minute de sfaraiala) turnate peste straturi de cartofi taiati chipsuri, toata tava a intrat in cuptor o ora tot la 200 de grade (da asta depinde de soiul de cartof, unii intr-o ora se usuca, altii raman cruzi, trebuie incercati...) plus:
8. Pui de Voinesti (Dumnezeu sa-l odihneasca pe Radu Anton Roman) adica pui rumenit in unt si dupa aia inabusit in vin alb, cimbru si usturoi.

La astea mergea un must asprit dar via nu-i culeasa, asa ca am dat pe langa traditie cu o stacana de Bloody Mary (juma de litru de suc de rosii, 80-100 ml de votca, piper, cateva picaturi de tabasco, cateva de worcestershire si zeama de la o lamaie - verde in acest caz).

A venit toamna, mancam nesanatos si suntem foarte fericiti. Noroc cu bicicleta.

In minte mi se contureaza o uriasa salata de vinete, una de icre de stiuca (cu tuica sau votca, gustul de peste al icrelor explodeaza), niste ardei copti in cuptor cu diverse ierburi aromate, castroane cu humus, pizza de casa si lipii cu somon. Ba parca si o cratita cu fasole.

Sa fim in ton cu gastronomia, iata o noua definitie draceasca:
CANNIBAL, n. A gastronome of the old school who preserves the simple
tastes and adheres to the natural diet of the pre-pork period.
Pofta mare!

P.S. o parte din retete sunt din Good Food.

3 comments:

  1. Doamne...!
    Catutza, asta e tortura, mama, pe onoarea mea
    =P~

    Pup,
    D.

    ReplyDelete
  2. se pare ca reusesc daca incerc de mai multe ori

    ReplyDelete

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...