Sunday 29 November 2009

Seducatoarea din Florenta


Perioada "Rushdie" continua cu cel mai recent roman publicat, Seducatoarea din Florenta (The Enchantress of Florence - in original).
Am fost dezamagita de lipsa luptei. Mi s-a parut initial un roman cu mult mai putina forta decat ce eram obisnuita sa primesc de la acest scriitor.
Dupa aceea m-am gandit mai bine. Cred acum ca orice povestitor are dreptul sa respire din cand in cand si sa se bucure de curgerea lina a cuvintelor. Cartea asta are ceva din atmosfera aromata din O Mie si Una de Nopti. E o carte perfecta pentru serile lungi de iarna si se insoteste minunat cu o cana de ceva cald si parfumat cu mirodenii.
Ne aflam in Imperiul Mogul, in inima lui, in capitala marelui Akbar. Un strain blond si misterios din Florenta, inarmat cu scrisori (furate) care-l acrediteaza ca ambasador al Elisabetei I a Angliei ii da imparatului viata peste cap. Mogulul din Flori (Mogor dell' Amore. cum el insusi isi spune) arunca intregul oras inapoi in trecut pretinzand ca este ruda imparatului, urmas al celei mai frumoase printese din neamul lui Gingis Han, demult disparuta Qara Köz, Ochi Negri, sora bunicului lui Akbar, L'ammatrice Angelica, seducatoarea din Florenta.
Toate personajele cartii in afara de doua (care?) sunt adevarate. O sa va intalniti chiar si cu Vlad Tepes si cu Baiazid. Si cu Niccolo Machiavelli (poreclit in carte Il Machia). Si cu multi, multi altii. Numele adevarat al strainului blond e Niccolo Vespucci - nu va face curiosi?
Mogor dell' Amore nimereste bine. Imparatul trece printr-o criza interioara, cautandu-si un prieten adevarat, un suflet care sa-l inteleaga, altul decat iubita imaginara, Jodha. Pe masura ce timpul trece, Vespucci ii ofera imparatului atat urechea de care acesta are atata nevoie cat si hrana pentru suflet - povestea frumoasei printese. Si, pe masura ce intamplarile se despletesc si secretul se inghesuie sa iasa la suprafata, orasul incepe sa fiarba. Seducatoarea seduce din nou, intregul imperiu ii cade la picioare, prezenta ei magica incepe sa se faca simtita din ce in ce mai puternic, pana cand fantoma se va intoarce din morti ca sa iubeasca inca o data.
Intruparea frumoasei, re-nasterea ei din cuvinte imi aduce aminte de acel fragment din Peter Pan cand Tinker Bell e pe moarte. Zana nu poate fi salvata decat de profesiunea de credinta a copiilor: magia povestilor. De ce ar fi atunci improbabil ca o femeie sa invie din poveste, atunci cand oamenii ajung din nou sa o adore, sa creada in puterea ei?
Magia s-a intors in scriitura lui Rushdie. Izvoarele cuvantului seaca fara un pic de nebunie, fara un strop de basm. Minunata Seducatoare ne-a redat dreptul de a crede in fantome, vraja si iubire.

No comments:

Post a Comment

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...