Sunday 6 December 2009

Scorchers

Scorchers = tradus "Arsita". Probabil un film de nisa, cu rating de abia 5.3 pe IMDB.
La noi e difuzat foarte rar, numai dupa ora 12 noaptea si numai de catre TVR, in ciuda lipsei unor scene explicite de sex sau violenta si in ciuda unei distributii exceptionale (Faye Dunaway, Denholm Elliott, James Earl Jones si Jennifer Tilly - plus mai putin cunoscutii Leland Crooke, Emily Lloyd si James Wilder). Poate pentru ca nu e un film de interes si nici unul usor de inteles.
Sau poate pentru atmosfera umeda, incarcata de o senzualitate in acelasi timp lasciva si inocenta.
Eu vad filmul asta ca pe o piesa de teatru. Desi scenariul a fost scris sa fie film, replicile, ritmul lor, ceea ce spun, totul duce spre teatru. Toate exterioarele, tot machiajul, toate rochiile, totul duce catre interiorul fiintei umane, ceea ce Hollywood-ul de obicei alege sa ignore.
Nu e nici vesel nici trist. E singurul film pe care il stiu care e si comedie si drama in acelasi timp.
Totul se intampla undeva in Sudul Cajun al Americii, intr-un orasel iertat de lume si civilizatie, unde oamenii traiesc langa mlastini pline cu crocodili si nu au uitat inca sa creada in magie.
Intriga e pe trei planuri. Cel principal este nunta lui Splendid cu Dolan, nunta organizata cu mana de fier de Jumper, tatal lui Splendid. In aceeasi seara in care, dupa nunta, Splendid refuza sa-si piarda inocenta, in cealalta parte de oras Talbot, verisoara acesteia si si fiica pastorului, pleaca intr-o cautare disperata dupa sotul care refuza sa faca dragoste cu ea si intr-o ametitoare cautare de sine. Al treilea act se petrece la cafeneaua locala goala, unde betivul orasului, Howler, asculta Mahler la tonomat, danseaza si il scoate din minti pe Bear (proprietarul barului si cel mai bun prieten al sau) cu un zambet enigmatic, de om care vede lucruri care pentru altii raman de neinteles.
Legatura dintre cele trei povesti o face tarfa orasului, probabil cel mai bun rol al lui Faye Dunaway - Thais. Thais care l-a facut pe pastor sa intarzie la nunta pentru ca era intre picioarele ei, Thais care a primit 100 de dolari de la sotul lui Talbot, Thais care e prietena de suflet a lui Bear, Thais care zambeste la fel ca Howler, ca si cum ar vedea ceea ce altii nu pot.
Filmul se muta pe rand intre camera in care Jumper incearca sa-si determine fiica sa-si depaseasca demonii interiori si sa se daruiasca proaspatului sot si barul slab luminat in care Talbot da buzna in incercarea de a o impusca pe Thais pentru a-si trezi propriii demoni.
Incet, incet, in caldura inabusitoare a noptii sudiste, printre ritmuri country amestecate cu acorduri simfonice grave, sufletele se dezbraca de temeri, de prejudecati, machiajul cade.
Viata castiga. Splendid si Talbot ajung sa inteleaga si sa se lase prada magiei senzualitatii iar Bear intelege intr-un final de ce zambeste Howler cand asculta tonomatul.
Raman mereu cu un zambet dupa filmul asta, un pic amuzat, un pic amar, si foarte, foarte asemanator cu al lui Howler...

No comments:

Post a Comment

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...