Tuesday 30 March 2010

Home-made pizza

Sau mic curs ilustrat despre rostul existentei cuptoarelor:
Pizza - varianta non-junk food.

Munca nu e grea deloc.
Incepem cu
aluat facut pe principiul: faina cat trebuie (cat de mare vrei sa iasa pizza), apa "cat cuprinde", un pic de sare, cateva linguri de ulei de masline (musai, nu margarina sau alte prostii de untdelemn de la bunica sau mai stiu eu ce) si un pliculet de drojdie deshidratata (sau vreo juma de pachetel de drojdie vie).
Iese un aluat ferm si foarte elastic, care, dupa ce se odihneste un pic si creste nu prea mult, se intinde foaie rotunda si subtire (da' subtire!!) intr-o tava unsa in prealabil tot cu ulei de masline si/sau presarata cu un pic de faina (operatiuni anti-lipire).
Pe dansul aluatul intindem pasta de rosii facuta din passata (mai pe romaneste pasta de rosii) din conserva de la supermarket - aici eu pun clasicul bulion (sos de rosii) facut de maman. La o pizza cat cuptorul bag cam o vreo 300 de grame de smac. In bulionul respectiv se pune usturoi zdrobit (cat vreti, eu scap ceva mai mult decat la reteta, cativa catei adica) si busuioc proaspat tocat (sau uscat ca nu moare nimeni din asta, sau alte ierburi aromate tip italiano-provensal care va plac).
Intindem bulionul pe foaie, iar peste el intra orice vrea omul (a se citi: ce resturi avem prin frigider). Eu pun ceva sunca/bacon/kaiser feliute subtiri - ideal al fi niste mezeluri mai italienesti, salam din ala mic si uscat, ardei gras, ardei iute (muuult) si termin opera cu multa mozzarella rasa (daca n-am destula merge si cascaval, dar cam atat).
Si cativa stropi de ulei de masline sa incununeze opera.
Cuptor 200 sau 220 grade, intr-un interval cuprins intre 12 si 15 minute e gata.
Atentie - nu se supraincarca pizza, ca nu se mai coace veci pururi amin.
La final putem sa-i mai punem niste busuioc proaspat. Sau nu.
Ce iese:
Tot procesul de productie nu depaseste 20 de minute (robotul framanta la aluat cat timp eu si/sau Grumpy) tocam chestiile). Dupa extractia din cuptor, rezista in tava cam zece minute. Pentru o apreciere corecta a evenimentului, anunt ca tava din poza are cam 45 de centimetri diametru (e la fix cat cuptorul).

1 comment:

  1. Si tu ai fost in alta viata bucatareasa, sau te pregatesti ca sa devii? Imi ploua deja in gura!

    ReplyDelete

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...