Sunday 20 December 2009

I am the Grinch

Every Who Down in Whoville Liked Christmas a lot…
But the Grinch, Who lived just north of Whoville, Did NOT!
The Grinch hated Christmas! The whole Christmas season!
Now, please don’t ask why. No one quite knows the reason.

Anu' asta sunt Grinch. Pentru ca m-am saturat de obligativitatea traditiilor. M-am saturat de "trebuie". Trebuie sa mancam foarte mult, trebuie sa bem, trebuie sa ne distram, trebuie sa-l ascultam pe Hrusca si Madrigal-ul, trebuie sa facem schimb de cadouri. Trebuie musai sa cumparam o gramada de lucruri, sa ne inghiontim prin magazine, sa decoram casa pana la refuz.
Aah, si URASC sms-urile nesfarsite si lesinate, nu vreau telefoane, vreau LINISTE.

Ma rog, nu e nevoie sa trecem prin toata povestea lui Dr. Seuss ca sa ajungem la concluzie. Nu, nu e nici o primejdie sa incep sa sufar de cardiomiopatie dupa sfarsitul sezonului de sarbatori de iarna (adica n-o sa-mi creasca brusc inima cu trei masuri de duiosie). Doar ca Grinch are maaaare dreptate cand realizeaza urmatoarele:

He HADN’T stopped Christmas from coming! IT CAME!
Somehow or other, it came just the same!
And the Grinch, with his grinch-feet ice-cold in the snow,
Stood puzzling and puzzling: “How could it be so?”
“It came with out ribbons! It came without tags!”
“It came without packages, boxes or bags!”
And he puzzled three hours, till his puzzler was sore.
Then the Grinch thought of something he hadn’t before!
“Maybe Christmas,” he thought, “doesn’t come from a store.”

In traducere, n-am de ales. Intr-un fel sau altul Craciunul tot vine. Cu kilogramele in plus si cu mahmureala lui cu tot.

De ce nu realizam ca tot ce trebuie zilele astea e sa stam cu oamenii nostri importanti, in liniste? Fara indigestie, fara coma alcoolica, fara bazaitul neincetat al telefonului care pare sa te urmareasca si-n gaura de sarpe? Nu avem destul stres zilnic de ne mai trebuie si taraboiul asta teribil de sfarsit de an?

Craciunul nu vine din magazin. Si nici din ecranul unui celular. Vine din tine si din prezenta acelor "significant others". Si atat. As vrea sa putem cu totii sa uitam un pic de ieslea din Betleem si de Mos Craciunul colorat in rosu-Coca-Cola si sa ne dam seama ca nu avem nevoie decat de cateva zile in care sa ne refugiem in liniste printre cei ce ne iubesc fara obligatii.

Dupa toti anii de alergat dupa cadouri si decoratiuni, in sfarsit inteleg si eu talcul povestii despre omuletul cel verde si uracios. De anul asta incepand, va rog sa-mi spuneti Grinch.

No comments:

Post a Comment

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...