Wednesday 3 June 2009

Miezul noptii in gradina binelui si a raului


Autor - John Berendt.
S-a facut si un film dupa cartea asta (se pare ca e un leitmotiv al cartilor citite recent) dar nu despre el povestesc eu acum, deoarece mi s-a parut insipid si am adormit dupa maxim primele cinci minute. Sa ma scuze Kevin Spacey.
Am pornit la citit circumspecta, lua-l-ar naiba de film. Dar mi-am revenit la sentimente mai bune la pagina 45, la genialul mormant al lui Conrad Aiken.

Savannah e un poncho mare si colorat. O explozie de culori foarte tari, aproape mexicane. In ciuda Sudului elegant si al prea-manieratelor doamne din tot felul de asociatii, comitete si comitii, Savannah e de fapt o tornada care a adunat si tine strans impreuna, fara sa-i lase sa se desparta, tot felul de oameni extraordinari: Jim Williams cel judecat de patru ori pentru aceeasi crima, Danny Hansford, poate-amantul impuscat al precedentului, Joe Odom, avocat care respira si mananca fraude la micul dejun, Chablis, frumosul travestit cu sani adevarati si vrajitoarea Minerva, cu voodoo-ul si cu mosul ei incapatanat de pe lumea cealalta.

Savannah nu iubeste schimbarea. Ea a cules si hraneste toate personajele de mai sus, le da o forta memorabila si le protejeaza secretele. Savannah e mama care a nascut toti acesti oameni cu buzunarele pline de pistoale, ea creste la san batranicile simpatice care-si viziteaza mortii ("in Savannah, mortii ne sunt tot timpul aproape"), fraudele, injectiile cu hormoni si diavolii care-l chinuie pe Luther Driggers. Ea e casa Deliei, spiritul necunoscut, si tot ea adaposteste frumoase case-muzeu pentru care Lee Adler isi vinde imaginea.

Pana la urma nu prea exista o poveste principala. Sunt doua parti in carte, pe care le poti lega sau nu, nu prea conteaza. Prima picteaza fresca, a doua merge in adancime si scormoneste in cele patru procese de crima in care e judecat Williams. Judecata umana si cea divina sunt legate tot de pamantul din Savannah.

Oamenii vin si trec, Savannah ramane. Eleganta, aroganta, seducatoare, greu de impresionat, self-sufficient, infloritoare, excentrica si stralucitoare. Femeia perfecta?

No comments:

Post a Comment

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...