Tuesday 23 June 2009

Pantaleon si vizitatoarele


Armata e in fata unei probleme de gravitate maxima: climatul amazonian ii impinge pe soldati la satisfacerea foarte deasa a anumitor nevoi de baza... Fiind pretentiosi si dispretuind solutia antica greceasca, fiintele de sex feminin din zona nu mai sunt in siguranta. Violurile se tin lant, pe sub garduri si in biserici. Natalitatea creste, reputatia armatei peruane e in cadere libera.
Problema e atat de grava incat capii armatei gasesc cea mai buna solutie cazona: infiintarea unui serviciu de prostituate aflat la dispozitia exclusiva a soldatilor. Insarcineaza cu acest proiect extrem de important si de secret pe capitanul Pantaleon Pantoja.
Pantaleon e un personaj extraordinar de savuros: iubeste armata pana la moarte si este cumplit de perfectionist. Pana sa ajunga capitan si sef de bordel a mai fost insarcinat cu supravegherea bucatariei (cand s-a ingrasat teribil deoarece insista sa verifice personal bunul mers al lucrurilor) si cu uniformele (facandu-si astfel reputatie de poponar deoarece ajunsese obsedat de stofe, moda si croitorie).
E lesne se priceput ce se intampla cu capitanul Pantoja, insarcinat de data aceasta cu organizarea secreta a bordelului cazon, dupa ce se relocheaza in jungla cu tot cu nevasta si mama care-l ingrijeste indeaproape si-i zice tot timpul "baietel".
Pe langa serviciul de recrutat/verificat/organizat curve (care, desigur, nu poate fi tinut secret), Pantita se loveste si de Mesager (vocea poporului de la radio) si de o secta ciudata care rastigneste tot ce prinde. Pantiland-ul (nume dat cu duiosie proiectului plin de succes al capitanului), secta Arcei si Mesagerul au de acum destine impletite. Iar in momentul in care tabloul se completeaza cu aparitia celei mai frumoase parasute, Brazilianca, vartejul nu mai poate fi oprit.

Sper ca e destul cat sa va fac sa cititi. Eu m-am amuzat teribil, cartea e scrisa in ritm alert, doar in dialoguri amestecate sau in rapoarte tipic cazone. Sfarsitul e previzibil dar plin de culoare si inteles.

Cartea asta imi redeschide cheful de Vargas Llosa, mi-a amintit de verva scrisului din "Matusa Julia si condeierul", poate la urmatorul raid prin librarii sa-mi mai completez colectia. Pana una-alta, il pun pe Pantita in raftul cu personaje favorite.
Sa traiti!

No comments:

Post a Comment

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...