Monday 17 August 2009

L.A. Confidential - cartea bate filmul!


Din nou James Ellroy - ce sa fac, recunosc, imi plac cartile politiste...
Sase sute cincizeci si cinci de pagini mai concentrate in actiune decat prafurile alea de legume de la Knorr. Ca de obicei, omul scrie telegrafic. Mi-e groaza sa ma gandesc cate sute de pagini ar fi avut cartea daca frazele n-ar fi fost scurtate cu toporul.
Cartea si filmul au niste legaturi, nici vagi dar nici prea fratesti. Adica da, apar personajele din film si centrul intrigii este macelul de la Nite Owl. Il gasim si pe Buzz Meeks sub forma de mumie si pe infamul Dudley Smith.
Doar ca de aici pana la adevaratii criminali cartea tese o panza complexa, diferita fata de film la tesatura de catifea fata de etamina...
M-am chinuit rau de tot sa inteleg toate legaturile dintre personaje si incidente dar la un moment dat am inceput sa ma simt ca in "Un veac de singuratate", am oftat a paguba si n-am mai incercat sa pricep tot. Altfel, ar fi trebuit sa-mi iau notite, asa cum faceam la istorie pentru examenul de admitere. Jur. Cred ca e cea mai complexa carte politista pe care am citit-o pana acum, bate la fund cu zgomot si pe Agatha Christie si pe Constantin Chirita si pe toti.
Ne intalnim si in carte cu rasfatatul Ed Exley, cu vedeta Jack Vincennes si cu Bud White cel drept si cam marginit. Spre deosebire de ritmul alert al filmului, actiunea scrisa se intinde peste opt ani de viata ai celor trei impricinati iar pornografia are de-a face si cu desenele animate (sic).
Ce sa mai bat eu campii, hai sa ajung la concluzie: cartea e monumentala. Puneti mana si cititi. Daca o sa pricepeti din prima asta e, sunteti mai destepti decat mine. Daca nu pricepeti, nu ma injurati... exista si niste pagini care sintetizeaza cat de cat balamucul si puteti sari direct la alea.
Gata acum, burta pe carte si liniste. Lasati-ma sa citesc.

P.S. Lynn Bracken e o bruneta misto...

No comments:

Post a Comment

Change

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to...